Quickscan beschermingsbewind

cover-op-weg-naar-een-sluitende-aanpak-voor-financieel-kwetsbaren

Platform31 onderzocht welke instrumenten gemeenten inzetten als passend aanbod wanneer beschermingsbewind niet noodzakelijk is. Ook ontwikkelden ze de Quickscan Beschermingsbewind voor een eerste inschatting van de ondersteuningsbehoefte van financieel kwetsbaren. Tip: verspreid deze onder doorverwijzende partijen zoals zorginstellingen, wijkteams of maatschappelijk werk.

Uit het onderzoek komt naar voren dat beschermingsbewind vooral bedoeld is als ondersteuning én bescherming bij een langdurig of permanent gebrek aan zelfredzaamheid van een financieel kwetsbare inwoner. In de praktijk wordt beschermingsbewind volgens de onderzoekers nog regelmatig gezien als de oplossing voor iemands problematische schuldsituatie.

Geef een reactie