Opnieuw experiment met prepaid energie

Wanbetalers die aan de proef meedoen, krijgen een  apart apparaatje van hun netbeheerder in de meterkast.Netbeheerders Stedin en Liander en energiemaatschappijen Nuon en Greenchoice experimenteren in Rotterdam en Arnhem met een prepaid-systeem voor energie. Nadeel: als je door je budget heen bent, gaat direct de schakelaar om. Voordeel: als je weer een klein beetje geld hebt, doen licht, internet en cv-ketel het meteen weer. Bron: NOS.

Klanten kunnen bij enkele energiemaatschappijen al enige tijd hun stroom en gas via een tegoed betalen. Het verschil met deze proef is dat die klanten nog 30 dagen hebben om hun tegoed aan te vullen als het op is. Bij hen wordt dus niet de energie meteen afgesloten. Stedin stelt dat schuldenaren bij vorst nooit worden afgesloten. Energieleveranciers moeten in de wintermaanden hun klanten voor afsluiting eerst melden bij de schuldhulpverlening. Per 1 april moeten ze ook in de zomermaanden melden, zo is het voorstel.

Bijna tien jaar geleden experimenteerde Eneco ook al met een prepaid-systeem, maar stopte vanwege onvoldoende klanten. In diezelfde periode was er ook veel te doen om de Koudetoeslag.

Naschrift d.d. 22-2-2018: Prepaid geen ‘achterdeur’ om kwetsbare groep van energie uit te sluiten, FD

Een gedachte over “Opnieuw experiment met prepaid energie

  1. Het voordeel voor de energiemaatschappij is mij wel duidelijk, maar wat is nou precies het voordeel voor de gebruiker?

Geef een reactie