Screeningsinstrument schuldhulp gereed

Het langverwachte screeningsinstrument is gereed! De wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst en bijbehorende rekenregels stellen de gemeente al tijdens de aanvraagprocedure in de gelegenheid vast te stellen waar de schuldenaar staat, wat zijn mogelijkheden zijn en welke ondersteuning eventueel bij hem past.

Het instrument is nog niet extern gevalideerd. Daarmee wordt bedoeld dat nog moet worden vastgesteld in welke mate het instrument ook daadwerkelijk goed voorspelt wat de potenties van een schuldenaar zijn en aan welke ondersteuning hij behoefte heeft. De ontwikkelaars willen deze validatie mogelijk maken door het instrument onder te brengen bij een onafhankelijke stichting. Deze stichting zal de invoering van een digitale versie van het instrument mogelijk maken en tevens zorg dragen voor de noodzakelijke validatie, maar ook voor de verdere doorontwikkeling en onderhoud van het instrument. Daarvoor zullen kostendekkende bijdragen van de gemeenten en andere organisaties gevraagd worden die het instrument willen gaan gebruiken. Maar het instrument is ook buiten de stichting om te gebruiken.

Een gedachte over “Screeningsinstrument schuldhulp gereed

  1. Er mist iets in de vragenlijst. En dat is historie. Wie geen acht slaat op wat voorgevallen is laat hetzelfde weer gebeuren. Woongeschiedenis – elke twee jaar een andere adres of geen adres – kan duidelijk maken of een aanmelder op de vlucht is voor zijn of haar geschiedenis.

Geef een reactie