Vereenzaming

Wilma Kuiper van Clip zei vorige week heel treffend: “In de ondersteuning die de gemeente biedt, moet de nadruk niet liggen op inkomensverstrekking, maar op het versterken van de eigenwaarde”.

Deze week las ik de Blog van Jan Willem van de Maat van MOVISIE en moest ik weer aan Wilma’s uitspraak denken. Hij schrijft over eenzaamheid. Als mensen vereenzamen raakt dat aan de kern van hun bestaan en ontstaat een gevoel van grote leegte. Om dit op te vullen, blijken mensen de neiging te hebben te veel te gaan eten, roken, drinken en kopen. Met allerlei problemen als gevolg: verslaving, slaapproblemen, gezondheidsklachten en schulden. En dat heeft weer een negatieve uitwerking op het zelfvertrouwen en zelfwaardering. Het proces van vereenzamen zet kortom een negatieve spiraal in werking, waardoor problemen zich opstapelen en verergeren. Lees het hele blog.

Geef een reactie