Wie gebruikt bijzondere bijstand en waarvoor

Het CBS publiceerde zojuist het artikel Alleenstaanden het vaakst aangewezen op bijzondere bijstand.

4 op de 10 huishoudens met bijzondere bijstand zijn alleenstaanden en ruim 2 op de 10 alleenstaanden met kinderen. Dat is eigenlijk relatief weinig als je bedenkt dat ruim 8 op de 10 bijstandsgerechtigden alleenstaand of alleenstaande ouder is.

Het vaakst gaat bijzondere bijstand op aan uitgaven voor woninginrichting of huisraad. Daarna volgen uitgaven aan rechtsbijstand, verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid of ziektekosten en huishoudelijke hulp of gezinshulp. 65-plussers besteden de bijzondere bijstand relatief vaak aan huishoudelijke hulp of gezinshulp en aan voorzieningen voor ouderen en gehandicapten. Bij niet-westerse allochtonen gaat het relatief vaak om woninginrichting en eenmalig levensonderhoud.

Ik heb bij het CBS een achtergrondrapportage opgevraagd. Ik ben o.a. benieuwd naar de omvang van de post beschermingsbewind. Dat is in veel gemeenten een grote kostenpost. Mijn collega Vivian den Hartogh onderzoekt momenteel in een aantal gemeenten de mogelijkheden om deze kosten terug te dringen.

2 gedachtes over “Wie gebruikt bijzondere bijstand en waarvoor

  1. hallo, idd beschermingsbewind is er 1 ding van.
    voorts de mediwiet voor mn man(95,- p.w.) voor de progressieve vorm van Crohn, gecombineerd met migraine
    maar toen onze tv kapot ging moesten we wel een tv bij een wehkamp kopen tegen een dure lening, terwijl een renteloze lening ook had gekund.
    hoe krom kan het zijn

  2. Ook ik ben benieuwd naar de cijfers rondom beschermingsbewind. Zeker omdat in het beleidsplan WGS overduidelijk wordt vermeld dat beschermingsbewind de oplossing is voor mensen die financieel niet redzaam zijn.

Geef een reactie