Onduidelijkheid over huishoudtoets

De ‘wandelgangencoalitie‘ schafte onlangs de huishoudtoets af. Maar de wet is formeel al in werking getreden. Wat te doen

  1. met bijstandsgezinnen die eerder dit jaar al een afwijzing hebben gekregen?
  2. met bijstandsgezinnen die per 1 juli onder de nieuwe norm vallen?
  3. met de huishoudtoets in de schuldhulpverlening?

In Trouw lees ik, dat de gemeenten eerst van het kabinet ‘zwart op wit’ willen hebben dat de wet niet meer geldt. In Binnenlands Bestuur lees ik, dat gemeenten niet verder hoeven te gaan met de voorbereidingen op de huishoudtoets. Dat valt volgens BB te concluderen uit gesprekken met het ministerie van SZW. Gemeenten zullen het bericht tot stopzetten van de activiteiten binnenkort van SZW horen. De SP roept op de huishoudtoets met terugwerkende kracht terug te draaien. De G4 hebben de uitvoering van de huishoudtoets al opgeschort. Divosa adviseert haar leden de ‘voorbereidingen’ voor de huishoudinkomenstoets op te schorten.

2 gedachtes over “Onduidelijkheid over huishoudtoets

  1. Helmond gaat gewoon door met het invoeren van de huishoudtoets.
    Ik heb net het hele pak papier in de bus gehad en een afspraak om te kijken of ik nog aan de voorwaarden voldoe. Ik moet aan komen zetten met gegevens van inkomen en vermogen van alle gezinsleden. Je word niet goed van al die papiertroep. Ze vragen een enorme lading kopieën inclusief inkomens- en bankgegevens van de laatste 5 maanden van iedereen. Het gaat me zeker een hele middag kosten om dat allemaal netjes in orde te krijgen. Ik heb medelijden met die mensen die niet met al die papieren om kunnen gaan.

Geef een reactie