BREAKING: huishoudtoets afgeschaft!

In het (concept) Stabiliteitsprogramma Nederland – zeg maar de inderhaast opgestelde begroting die we volgende week naar de EU sturen – staat op bladzijde 12 dat de huishoudtoets komt te vervallen!

Er staat ook dat de (verhoging van de) eigen bijdrage voor de GGZ ongedaan wordt gemaakt.

Bekijk het fragment uit het NOS-journaal met Jolande Sap (GroenLinks) over de huishoudtoets.

12 gedachtes over “BREAKING: huishoudtoets afgeschaft!

 1. Geweldig nieuws, wie heeft hier voor gezorgd CU of groen links?. En wanneer gaat dit in werking ook per 1 januari 2013? want dan zijn nog heel wat mensen de dupe. Ik ben trouwens ontzettend blij voor dit terugdraaien, “k zag al heel wat mensen zomaar in zeer grote financiele problemen geraken. Denk je eens in, een gezin bestaande uit vier personen en moeten rondkomen van een minimuminkomen, alleen al aan vier keer ziektekosten premie en de huur is het geld al op. Dank je wel Christen Unie en Groen links voor jullie aandacht voor de minima.

 2. Heel goed nieuws. Maar inderdaad zou ik wel willen weten of nieuwe gevallen die al sinds januari hiemee te maken kregen en mensen die er vanaf juli dit jaar mee te maken zouden krijgen, nu ook snel te horen krijgen dat ze gerust kunnen zijn. Weet iemand dat?

 3. Zie http://www.klientenraad.com/Nieuws/huishoudtoets-wet-werk-en-bijstand-afgeschaft.html.

  Daar lees ik “De huishoudtoets in de bijstandswet vervalt. Zoals het er nu naar uitziet in ieder geval per 1 januari 2013. Vandaag (27 april 2012) zijn de wethouders van de vier grote steden in overleg met de MInister omdat ze willen dat de huishoudtoets in ieder geval per 1 juli wordt afgeschaft. De Minister is aan zet. Het is niet logisch dat de minister de huishoudtoets toch door gemeenten laat toepassen op 1 juli wanneer het politiek niet haalbaar is om de toets na 1 januari 2012 in stand te houden. Na Koninginnedag hopen we dat er absolute duidelijkheid is over de datum waaarop de huishoudtoets word afgeschaft.”

 4. Ik neem aan dat gezinnen met inwonende werkende kinderen die voor 1 juli 2012 in de bijstand zijn ingestroomd alsnog de dupe zijn.

 5. Ik vind het jammer dat de huishoudtoets vervalt.
  Gezinsleden moeten meer verantwoordelijkheid voor elkaar nemen ipv net doen alsof het probleem van een gezinslid het probleem van de overheid is. Solidariteit is: samen de schouders eronder. Vaders en moeders zorgen voor hun kinderen en kinderen voor hun ouders.
  Niet altijd maar wegkijken naar de belastingbetaler.

 6. Ik ben met ingang van 1 mei de dupe van de huishoudtoets. Mijn WW periode is afgelopen; ik heb geen recht op bijstand omdat ik 2 kinderen thuis heb wonen die noodgedwongen moeten werken ivm het niet kunnen vinden van een stageplek voor hun studie. Dus ik hoop inderdaad dat er snel meer duidelijkheid komt over de datum.

 7. Ik denk dat hier toch iets te kort door de bekende bocht wordt gegaan. De nieuwe bijstandwet is immers in zowel eerste als tweede kamer aangenomen. Er dient dus weer een hervorming aangenomen te worden in beide kamer. Het zal derhalve dan ook nog zeker zeds tot twaalf maanden duren voordat er definitief duidelijkheid gaat komen. Tot dat moment zal de wet van kracht blijven.

 8. Vorige week is door de G4 (de 4 grote gemeenten in NL) als afgesproken om op grond van het akkoord de huishoudtoets niet meer uit te voeren.
  Verbazend dat je als gemeentes het democratisch besluitvromingsproces zomaar kunt passeren.

 9. niks afgeschaft… HET IS NOG VAN KRACHT!!!!.. pas maaanden later .. als iedereen al het huis uit is.. en alle problemen zijn ontstaan.. dan gaan we het lekker terugdraaien weer.. problemen maken en dan weer oplossen ..en daar weer bakken met geld voor strooien ..en zeuren of schulden ..en tekortkomingen.. LEKKER HANDIG!!!

 10. Les net op NU.NL 24 mei dat de huishoudtoets met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012 wordt afgeschaft. Ik voel mij haast verplicht om op Groen links te stemmen de komende verkiezingen.

Geef een reactie