Energie hele jaar niet meer afgesloten, mits wanbetaler zich meldt voor schuldhulp

Energieleveranciers en de NVVK hebben in een convenant afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen met schulden worden afgesloten van gas en stroom. Energiebedrijven zullen voortaan bij een betaalachterstand van twee maanden een brief aan hun klant sturen om ze te wijzen op de schuldhulpverlening. Indien gewenst stuurt het energiebedrijf zelf de contactgegevens door naar de lokale hulpverleners. Klanten worden niet afgesloten wanneer zij zich bij de schuldhulpverlening melden.

Op deze manier wordt een praktische uitwerking gegeven aan de ministeriële regeling die afsluiting van energie in de wintermaanden tegengaat. Het convenant gaat echter verder en trekt werkafspraken door voor het gehele jaar.

Vergelijkbare afspraken tussen NVVK en de koepel van drinkwaterbedrijven zijn in de maak.

Minister Verhagen meldde onlangs te willen werken aan een regeling waarbij mensen ‘niet meer volledig’ worden afgesloten van stroom. Wanbetalers krijgen dan net genoeg stroom voor het licht en de koelkast, maar te weinig om ook de televisie aan te zetten. Ik weet niet of dit idee al verder uitgebroed is. 

Geef een reactie