Huishoudtoets raakt tienduizenden

Afgelopen weekend in het NOS-journaal: Bijstandswet raakt tienduizenden. Ze doelen op de huishoudtoets. Wethouder Den Besten van Utrecht heeft het zelfs over 1 op 4. Bekijk ook de filmpjes.

Er wordt nog gewerkt aan uitwerking van de motie-Sterk. Leden van het platform armoedebeleid zijn door het ministerie van SZW gevraagd daarover mee te denken. Ik weet niet wanneer er een voorstel komt.

Compenseren?
Op zoek naar mogelijkheden om de gevolgen van de huishoudtoets te compenseren? Zoek op ‘huishoudtoets’ op mijn weblog. En verder:

 • verstrek een toeslag op basis van artikel 12 van de WWB;
 • reken het inkomen van inwonende meerderjarige kinderen niet mee in de draagkrachtberekening voor bijzondere bijstand. Je mag namelijk zelf vaststellen welk inkomen meetelt. Geheel tegen de bedoeling van de wet, daarom zou ik het voor de zekerheid wel met de accountant bespreken.

Let wel: de gemeente moet het zelf betalen. En het staat op gespannen voet met het rijksbeleid! Lees mijn suggesties dus niet als een ‘advies’. Ik ben zelf veel meer voorstander van een eenduidig generiek rijksbeleid aangevuld met individuele bijzondere bijstand door de gemeente (en eventueel particuliere noodfondsen). Dus zonder categoriale tussenvormen. Ik heb het altijd raar gevonden dat minima in de ene gemeente financieel beter uit zijn dan in de andere.

Zie ook VARA-rapportage over huishoudtoets.

2 gedachtes over “Huishoudtoets raakt tienduizenden

 1. Hoi Martijn,
  Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met het verstrekken van een toeslag op basis van art. 12 WWB.
  Zou je hier eens een voorbeeld van kunnen geven?
  Gr,
  Frank Janssen

 2. Je kunt bijzondere bijstand verstrekken op grond van artikel 12 WWB voor de kosten van levensonderhoud. De lage norm voor twee meerderjarigen waarvan er één jonger is dan 21, gaat ervan uit dat de andere ouder kinderalimentatie betaalt. Deze alimentatie hoeft niet gekort te worden op de bijstandsuitkering. Kan de jongere deze onderhoudsplicht niet te gelde maken (bijvoorbeeld omdat de andere ouder onvoldoende inkomsten heeft of omdat de relatie zeer ernstig verstoord is), dan kun je de norm aanvullen vanuit de bijzondere bijstand voor levensonderhoud.

  Deze uitleg is opgenomen in de Memorie van Antwoord op de vragen van de Eerste Kamer.

Geef een reactie