Overgangsrecht aanscherping WWB

Bij de invoering van de aangescherpte WWB is er een verschillend overgangsrecht voor de invoering van de huishoudtoets en de invoering van de 110% norm. Dit heeft tot gevolg dat de categoriale bijzondere bijstand voor drie afzonderlijke groepen op drie verschillende tijdstippen wordt beëindigd:

1 januari 2012 
Voor de groep die geen algemene bijstand ontvangt, geldt de huishoudtoets per direct. Dit geldt dus onder meer voor de groep die een inkomen heeft onder de gemeentelijke norm en enkel bijzondere bijstand ontvangt. Komt hun inkomen door de huishoudtoets boven de norm voor categoriale bijzondere bijstand terecht dan eindigt het recht hierop per direct vanaf 1 januari 2012.

1 april 2012 
Voor de groep die geen algemene bijstand ontvangt en die een inkomen heeft boven de 110%, maar onder de gemeentelijke norm, eindigt het recht op categoriale bijzondere bijstand per 1 april 2012. 

1 juli 2012 
Voor de groep die wel algemene bijstand ontvangt, geldt de huishoudtoets eerst per 1 juli 2012. Is sprake van inwonende eerste graadsfamilieleden waardoor het gezinsinkomen hoger dan 110% wordt, dan eindigt voor deze groep het recht op categoriale bijzondere bijstand per 1 juli 2012. 

Dit betekent dat ook het recht op de door de gemeente aangeboden collectieve ziektekostenverzekering op verschillende tijdstippen kan eindigen. Iets dat wellicht meegenomen kan worden bij de besprekingen met de desbetreffende zorgverzekeraar.

Bron: nieuwsbrief Stimulansz over aanscherping WWB (tijdelijk abonnement)

2 gedachtes over “Overgangsrecht aanscherping WWB

  1. Haha, nee, daarover hoef je mij niets te vertellen Edo. Maar op mijn weblog ben ik politiek kleurloos en laat ik me niet uit over de vraag of de effecten ongewenst zijn… Is misschien een beetje laf, maar het zou niet passen bij mijn rol als onafhankelijk adviseur. Ik schrijf net zo gemakkelijk een beleidsplan voor een links college als voor een rechts college.

Geef een reactie