Individuele bijzondere bijstand ongemoeid bij maximering armoedebeleid

In het regeerakkoord staat dat er een landelijke grens aan armoedebeleid wordt gesteld: iedereen met een inkomen hoger dan 110% van het sociaal minimum, komt straks niet meer in aanmerking voor extraatjes. Wat precies de bedoeling is wil staatssecretaris De Krom nog niet prijsgeven. Zijn voorstel gaat binnenkort naar de ministerraad. Zeker is al wel dat de maatregelen vanaf 2012 moeten worden ingevoerd; vanaf dan is een jaarlijkse bezuiniging van 40 miljoen euro op het gemeentefonds ingeboekt. Het ministerie laat weten dat de individuele bijzondere bijstand, waaruit bijvoorbeeld leningen voor een nieuwe koelkast worden verstrekt, ongemoeid blijft. Maar alle andere manieren waarop gemeenten armen steunen, worden wel beperkt. Ook mensen met schoolgaande kinderen, chronisch zieken en ouderen gaan volgens het ministerie onder de nieuwe regels vallen.

Lees meer in Binnenlands Bestuur (er wordt verwezen naar bladzijden in een voor mij onbekend document) en op de website van de NOS. Daar is ook te lezen dat wethouders van verschillende gemeenten hebben laten weten geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor de maatregelen van het Rijk.

Een gedachte over “Individuele bijzondere bijstand ongemoeid bij maximering armoedebeleid

  1. Het BB-artikel is afkomstig uit de special sociale zekerheid in de papieren BB van 26 februari, daar komen de bladzijdeverwijzingen uit. Hier kun je papieren editie digitaal bekijken:
    http://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/binnenlands-bestuur-8.783914.lynkx (pagina’s 29 t/m 42)

    Uit de brief van de VNG aan de staatssecretaris van 28 februari kun je ook meer te weten komen over het wetsvoorstel dat nog geen wetsvoorstel mag heten: http://www.vng.nl/Documenten/vngdocumenten/2011_overig/Kabinet_BAWI-U201100386.pdf
    Daarin kun je onder andere lezen dat de WIJ wordt afgeschaft, en dat er een wachttijd van vier weken komt waarin een aanvrager zelf moet proberen werk te zoeken. Pas na die vier weken ontstaat aanspraak op inkomensondersteuning en hulp bij het vinden van werk.

Geef een reactie