Prijs voor beste armoedebeleid

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) beloont volgend jaar de gemeente met het beste armoedebeleid met een prijs van 25.000 euro. Volgens Klijnsma blijft nog vaak bij gemeenten geld op de plank liggen dat is bedoeld om armoede te bestrijden. Veel burgers die recht hebben op hulp, zoals bijzondere bijstand en kwijtschelding van lokale belastingen, vragen dit uit onwetendheid of schaamte niet aan. Klijnsma hoopt met de geldprijs vooral gemeenten te stimuleren een beter armoedebeleid te ontwikkelen, dat ook kan worden gebruikt in andere plaatsen. De prijs is eenmalig en wordt volgend jaar toegekend, omdat 2010 het Europees jaar tegen de armoede en sociale uitsluiting is. Klijnsma meldde dit vandaag tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort. De bijeenkomst was een initiatief van de G32.

Armoedecoalitie
Verder zei Klijnsma dat ze ook een zogenoemde Armoedecoalitie van gemeenten instelt om te bekijken hoe „ook in tijden van economische crisis” een impuls gegeven kan worden om mensen die in armoede zitten, te helpen en werklozen te activeren. Uiterlijk 1 mei hoopt ze daarover meer duidelijkheid te hebben.

Korte films armoedebeleid
De staatssecretaris kondigde de stimuleringsprijs vanmiddag aan tijdens de première van een aantal korte fims van gemeenten over hun armoedebeleid. Ik kreeg een dvd mee met daarop de films. Deze staan binnenkort op internet. Het project ‘Super Sociaal‘ van de gemeente Helmond werd door de aanwezigen verkozen tot meest innovatieve project. Het gaat om een supermarkt waar minima goedkoop of zelfs gratis kunnen winkelen. Een deel van de supermarktmedewerkers werkt er bovendien in het kader van een re-integratietraject.

Geef een reactie