Gemeente mag niet maandelijks afdragen bij beslag op bijstand

Check even bij je bijstandscollega’s of dit in jouw gemeente goed gaat:

Veel gemeenten dragen bij beslag op een bijstandsuitkering maandelijks in plaats van jaarlijks af aan de deurwaarder. Hierdoor komt de debiteur onder de beslagvrije voet. Bovendien worden er door de deurwaarder maandelijks kosten in rekening gebracht. De rechtbank oordeelt nu dat maandelijkse afdracht in strijd is met de wet. Lees meer op schuldinfo.nl.

  • Aanvulling 13 april: Lees het artikel in Binnenlands Bestuur met nog wat kanttekeningen.
  • Aanvulling 11 mei: korte update in VNG-nieuwsbrief: “VNG is hierover in gesprek met SZW.”
  • Aanvulling 16 juni: inmiddels is duidelijk dat deze weergave niet helemaal correct is. Maandelijks afdragen is an sich niet verboden. De rechter heeft aangegeven dat maandelijks afdragen enkel in combinatie met maandelijks reserveren van vakantiegeld niet kan, omdat de inwoner daarmee onder de beslagvrije voet van 95% komt. Er zijn inmiddels Kamervragen gesteld. De verwachting is dat die binnenkort worden beantwoord. Dus wacht nog even met aanpassingen!

Geef een reactie