Schuldenpardon en Leenfonds Arnhem

Aan honderden Arnhemmers met een schuld bij de gemeente is begin dit jaar kwijtschelding verleend. De PvdA stelde daarover Kamervragen. De beantwoording daarvan één van de eerste wapenfeiten van staatssecretaris Van ’t Wout op dit beleidsterrein. De antwoorden zijn in lijn met die van zijn voorganger.

Varianten schuldenpardon

Ik schreef in opdracht van de gemeente Kerkrade de notitie Schuldenpardon – Verkenning van de kosten en baten van een generaal schuldenpardon in Kerkrade (3e bijlage). Hierin worden verschillende varianten uitgewerkt. Doe er je voordeel mee.

Sociaal Leenfonds

En ik lees net dat Arnhem een fonds heeft opgericht voor schulden tot € 3.000. Mooi! Dat lijkt dus op het sociaal leenfonds. In Zoetermeer en Leiden hebben ze dat ondergebracht bij stichting urgente noden (SUN). Arnhem doet het samen met Kredietbank Nederland. Voor de duidelijkheid: dit is dus wat anders dan het waarborgfonds.

Een gedachte over “Schuldenpardon en Leenfonds Arnhem

  1. Wat mij toch iedere keer weer verbaast, dat er nooit dieper wordt ingegaan op hoe schulden zich in de tijd ontwikkelen (dynamiek) en de oorzaken die ten grondslag liggen aan dit alles. Daarbij duid ik met name op het onderscheid tussen hoofdsom en bijkomende kosten (incassokosten, boetes, rente). De schuldeisers spelen daarbij ook een rol, maar die komt ook zelden gedetailleerd in beeld. Ik heb het thema bijkomende kosten in dit artikel in ieder geval voor incassokosten (minnelijk traject) uitgewerkt, maar feitelijk is er maar heel weinig gedocumenteerd (althans, ik kan het niet vinden). https://www.creditexpo.nl/opinie-marcel-wiedenbrugge-marco-van-katwijk-wat-is-het-maatschappelijk-rendement-van-schuldhulp-en-incasso/

Geef een reactie