Introductie vroegsignalering

Op 16 juni vond de online Nibud Praktijkdag Corona en vroegsignalering plaats. Deelnemers kregen de Checklist Vroegsignalering voor beleidsmedewerkers met daarin 10 stappen om in jouw gemeente vroegsignalering op te zetten; vroegsignalering die voldoet aan de nieuwe Wgs, maar voor ambitieuze gemeenten ook met suggesties voor verbreding.

Het wetsvoorstel voor wijziging van de Wgs is gisteren trouwens aangenomen door de Eerste Kamer. Vroegsignalering is zo’n beetje het belangrijkste onderdeel van de wetswijziging.

In mijn presentatie geef ik een introductie op vroegsignalering. Maria Buur (Nijmegen) vertelt o.a. over het landelijke convenant:

Op de pagina Vroegsignalering: het bereiken van inwoners presenteert het Nibud middelen om een hoger bereik te realiseren.

Vroegsignaleringshv.nl

Voor meer info ga je naar de website die eerder deze maand werd gelanceerd tijdens een bijeenkomst van het project Vroegsignalering landt in Nederland: www.vroegsignaleringshv.nl. Dit is hét platform waar je vanaf heden alle info over vroegsignalering vindt. Via de Community Vroegsignalering kun je vragen voorleggen aan andere gemeenten.

Vroegsignalering loont

Dat wisten we natuurlijk al, maar toch worden we blij van het bericht Amsterdam meldt spectaculair lager gemiddeld schuldbedrag dankzij Vroegsignalering. Amsterdam is al jaren bezig met vroegsignalering en doet veel meer dan alleen de wettelijke vroegsignalering.

Vroegsignalering internetafsluiting

In een brief van Staatssecretaris Van Ark lees ik: Het lid Kuzu (Denk) heeft mij gevraagd hoe ik uitvoering geef aan de motie over het voorkomen van het afsluiten van wifi. Inzet is om te voorkomen dat mensen worden afgesloten van internet vanwege financiële problemen door de coronacrisis. De telecombedrijven stellen zich daarom coulant op. Het is wel belangrijk dat als iemand problemen heeft of verwacht, hij of zij contact opneemt met de desbetreffende telecomleverancier. Om los van de coronacrisis afsluiten te voorkomen hebben de telecombedrijven convenanten afgesloten met de NVVK. Daarin wordt onder meer geregeld dat mensen die schuldhulpverlening krijgen niet worden afgesloten. Samen met de staatssecretaris van EZK bekijk ik met de telecombedrijven of aanvullende stappen noodzakelijk zijn.

Daaruit maak ik op dat er geen voornemen is om telecombedrijven expliciet te benoemen als signaalpartner in de AmvB bij de Wgs. Maar misschien horen we vanmiddag wel anders in het armoede- en schuldendebat in de Tweede Kamer.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd. Bookmark de permalink .

Geef een reactie