Beschikking schuldhulpverlening vaak niet in orde

Uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht / Nadja Jungmann blijkt dat 82% van de gemeenten de procedures voor toelating tot de schuldhulpverlening niet goed toepassen. 19% van de gemeenten geeft een algemene beschikking af zonder nadere invulling, 38% onderbouwt niet alle mogelijke voorzieningen in de beschikking. In de beschikking staat specifiek onderbouwd of een schuldenaar wordt toegelaten of afgewezen tot de schuldhulpverlening en hoe het traject eruit ziet. Dit is ook belangrijk als de schuldenaar bezwaar zou willen maken tegen de beschikking. ‘Een goed onderbouwde beschikking is een cruciaal instrument voor een goed georganiseerde toegang tot de schuldhulpverlening bij gemeenten,’ aldus Jungmann.

Hoe moet het dan wel? Vraag advies bij bijvoorbeeld Stimulansz of Schulinck/Kluwer. Zij hebben ook modelbeschikkingen. Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen volledig dichttimmeren van een beschikking (dan heb je geen flexibiliteit meer) en de beschikking vaag en algemeen formuleren (dan weet niemand waar ‘ie aan toe is, en kan er geen bezwaar worden gemaakt).

 

Geef een reactie