Den Haag saneert schulden van jongeren

Mooi initiatief van Den Haag. Niet de eerste. Eerder in mei ook al in het nieuws: gemeente Leiden helpt jongeren met schulden. En nog eerder: Breda gaat schulden jongeren saneren. Tijdens het Divosacongres volgende week verzorg ik samen met Breda een workshop o.a. hierover.

Schuldregeling bij deze doelgroep is lastig, omdat studiefinanciering niet als inkomen geldt. En daarnaast stellen schuldeisers meestal dat de jongere nog een heel leven voor zich heeft en dus best wat langer en meer kan aflossen. Het overnemen van een groot deel van de schulden is dan één van de weinige oplossingen. Maar dan wel met de voorwaarde dat de jongere zijn stinkende best doet om zijn schulden af te betalen, in euro’s of in natura.

Aandachtspunt bij deze initiatieven is wel dat sommige gemeenten ervoor kiezen om de aflostermijn op te rekken naar soms wel 15 jaar. Dat is fors meer dan gebruikelijk, dus dat moet je weloverwogen doen. En dat is vooral ook een bestuurlijke keuze.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd. Bookmark de permalink .

Geef een reactie