Rutte over armoede

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met het kabinet over armoede. De SP vroeg om een plan voor voedselhulp via de voedselbanken. Bekijk het debat en lees het verslag. Op 13 december wordt gestemd over de motie over terugdringing armoede onder kinderen (PvdA/CDA), die is ingediend tijdens dit debat.

Veelbesproken is de uitspraak van premier Rutte dat in Nederland geen echte armoede bestaat. “Ik maak bezwaar tegen de term armoede, omdat dat klinkt alsof we in een situatie zitten waar ontwikkelingshulp nodig is”.

2 gedachtes over “Rutte over armoede

 1. Ik vind dat premier Rutte beter om zich heen moet durven kijken.
  Door te sugereren dat armoede in ons laat niet bestaat laat hij duidelijk merken nooit verder te kijken dan zijn eigen neus lang is.
  En dat is het hem nu juist.
  Door de hoge inkomens die deze mensen krijgen voor alleen maar naar hun eigen belang te kijken, weet men niet wat er bijvoorbeeld een straat verderop voor een ellende is. Meneer zegt dat het klinkt alsof we in een situatie zitten waar ontwikkelingshulp nodig is, nou dat klinkt misschien wel zo maar dat is zo omdat het ook waar is. In nederland zijn teveel gezinnen aangewezen op hulp van gemeente en organisaties die hun eigen belangen aan de kant durven te zetten om een ander te helpen.
  Zonder deze hulp zouden veel mensen in nog grotere armoede verkeren dan ze nu doen.
  De steeds groeiende vraag naar voedselbanken en hulp bij schulden oplossing geeft aan dat we in ons landje ook temaken hebben met armoede.
  Door de groeiende maandelijkse kosten is het voor vele een strijd om maandelijks voldoende geld over te houden om in de eerste levensbehoeften te voorzien.
  Hoe graag wij u allemaal zouden geloven dat u uitspraak waar zou zijn dat armoede in ons “welvarende” land niet zou voorkomen, de werkelijkheid is toch echt heel anders.

 2. Politici hebben makkelijk praten, als zij werkeloos worden, hebben zij riante wachtgeld regelingen, voor heel wat jaartjes, zonder dat daar een tegen prestatie geleverd hoeft te worden of dat ze aan regels moeten voldoen.

  Ik hoop dat in de toekomst, de wachtgeld regelingen, zoals politici die nu kennen, afgeschaft word en dat ook politici eens te maken krijgen met de WW of de bijstand en moeten voldoen aan en onderworpen worden aan de zelfde regels zo als deze door de WW en de bijstand wetten opgelegt worden.

  Dan zullen de politici zelf eens meemaken wat armoede is. Met zou iets in het vooruitzicht zullen politici niet zo’n bezuinigings maatregelen nemen of het sociaal stelsel afbreken, waar ze nu mee bezig zijn.

Geef een reactie