Lokaal repareren van de huishoudtoets?

Verschillende gemeenten vragen ons of er mogelijkheden zijn om gezinnen met meerderjarige kinderen tegemoet te komen als de huishoudtoets (zie aanscherping WWB) voor hen nadelig uitpakt.

Ja, die zijn er.

  1. In de eerste plaats is er een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen om een regeling binnen de bijzondere bijstand uit te werken voor de onvermijdbare kosten voor levensonderhoud van gezinnen met drie of meer volwassen personen die wel willen werken maar niet kunnen werken of niet (langer) in staat zijn om te werken. De financiering hiervan moet plaatsvinden uit de middelen van de bijzondere bijstand. Deze regeling is er nog niet, maar hier kan in de toekomst gebruik van gemaakt worden.
  2. Een tweede mogelijkheid is het aanpassen van de hoogte van de langdurigheidstoeslag en de duur van de referteperiode. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de hoogte van de langdurigheidstoeslag te relateren aan het aantal (meerderjarige) personen binnen één gezin.
  3. Een derde optie is het verstrekken van bijzondere bijstand op basis van groepskenmerken. Dat is wel en beetje een theoretische, want dan moet je kostenposten (‘voortvloeiend uit bijzonder omstandigheden’) gaan bedenken die typisch en uniek zijn voor deze doelgroep. Ik krijg ze niet bedacht… Maar ontvang graag suggesties.

Een gedachte over “Lokaal repareren van de huishoudtoets?

  1. 2 personen kunnen veel beter rondkomen van 1313,= dan 5 personen bijvoorbeeld. Die 3 extra personen zijn extra onkosten in de dagelijkse boodschappen (5 eten meer dan 2 en kosten ook meer shampoo, tandpasta, wc papier etc), extra onkosten wat gas & water betreft want die 3 gaan ook naar de wc & douchen ook. Er word wellicht ook meer achter de TV/computer gezeten wat ook geld kost. Die 3 extra personen moeten ook hun ziektekostenverzekering (vergeet het eigen risico niet) betalen en hebben ook kleding & schoenen nodig. Er zou dus eigenlijk per extra persoon een toeslag op die 1313,= moeten komen die de extra kosten dekt.

Geef een reactie