Nieuwe gedragscode voor schuldhulpverlening

Het open Advies Netwerk voor Inkomen, Budgettering, Uitgaven en Schulden (ANIBUS) presenteerde vorige week een alternatieve gedragscode voor schuldhulpverlening. Hij wordt ‘gedragscode inkomensbeheer’ genoemd, maar bestrijkt meerdere producten van de schuldhulpverlening. Ik herken elementen van de gedragscodes van de NVVK en wettelijke uitgangspunten. Geen verrassende of nieuwe uitgangspunten. Het is – denk ik – een alternatief voor commerciële dienstverleners die zich niet willen of kunnen aansluiten bij de NVVK’of BPBI. Zie LinkedIn- Anibus. Het is versie 1. De opstellers staan open voor suggesties.

Een gedachte over “Nieuwe gedragscode voor schuldhulpverlening

  1. Wanneer je de gedragscode goed doorneemt dan zie je dat er een eerste aanzet is gegeven om de klant centraal te zetten in de dienstverlening en niet de financiële problematiek.

    Voor hulp/dienstverleners mag dit misschien geen verschil uitmaken, voor de klant is dit verschil uitermate belangrijk. Deze werkwijze heeft respect voor de autonomie van de klant. Geen enkele gedragscode binnen de schuldhulpverlening benoemt dit met naam en toenaam.

Geef een reactie