Vraagtekens bij moratorium

Voor een succesvol schuldhulptraject is een moratorium meestal helemaal niet nodig. ‘In tachtig tot negentig procent van de gevallen kunnen we het ook zonder moratorium wel af’, zegt voorzitter Ger Jaarsma van de NVVK vandaag in Binnenlands Bestuur. De NVVK voorziet vooral veel overbodige bureaucratie. ‘Jaarlijks beginnen zo’n zestigduizend mensen met een schuldhulptraject. Met een moratorium zullen die allemaal naar de rechtbank moeten.’ De NVVK wil ook wel dat de mogelijkheid tot een moratorium in de wet wordt opgenomen, maar niet als standaard instrument. Jaarsma pleit voor een selectief gebruik. ‘Het kan goed werken als stok achter de deur, alleen in die gevallen dat we er onderling niet uitkomen. Als dezelfde schuldeiser bijvoorbeeld standaard een schikking weigert en we stappen keer op keer naar de rechter voor een moratorium dan komt de boodschap wel over.’

Gisteren in Trouw werd daarnaast ook het argument aangevoerd dat schuldeisers werken als stok achter de deur. Sommigen steken hun kop in het zand. Schuldeisers moeten slechts bij hoge uitzondering in de wacht worden gezet. Ook schuldeisers hebben rechten, benadrukt de NVVK. Tegenover hen zou het niet eerlijk zijn als schuldenaren als gevolg van het moratorium achterover kunnen gaan zitten en geen prikkel meer hebben. NVVK-directeur Yvon van Houdt wijst erop dat het vaak gaat om kleinere schuldeisers, zoals meubelleveranciers, die door een moratorium op afstand worden gezet. „De schulden van klanten betalen ze uit eigen zak.”

Geef een reactie