Blockchaintechniek in schuldhulpverlening

Afbeeldingsresultaat voor blockchainDe gemeente Groningen gebruikt blockchaintechniek voor het actualiseren van het overzicht van betalingsachterstanden, inkomsten en uitgaven. Zo werkt het: een cliënt van de schuldhulpverlening logt in met DigiD en komt in een omgeving met een overzicht van openstaande financiële verplichtingen. Groningen wil het systeem verder uitbreiden met zoveel mogelijk partijen, zodat het financiële overzicht vollediger wordt. Ook schuldeisers zijn met de toepassing geholpen. Zij maken immers vaak onnodige incassokosten als hun vorderingen moeilijk inbaar zijn. Om de privacy van burgers te beschermen zijn de gegevens die worden verstrekt minimaal. Externe partijen kunnen weliswaar nagaan of burgers bekend zijn bij de schuldhulpverlening, maar alleen de schuldhulpverlener kan onderzoeken of een vordering in het systeem wordt opgenomen.

Groningen wil de blockchaintechniek verder ontwikkelen en vóór de zomer een minimale toepassing live hebben. Bron: Binnenlands bestuur.

Zuidhorn en Utrecht experimenteren ook met blockchaintechniek, zo lees je in Realtime inkomensregister en flexibel uitkeringssysteem. Sommige schulden-apps hebben ook blockchain-achtige functionaliteiten.

Waarschuwing: als je doorklikt in de artikelen over blockchain, krijg je uitleg en duizelingwekkende filmpjes over blockchaintechniek. Ik snap nog niet de helft. Laat je daardoor niet ontmoedigen om iets met blockchain te doen. Het gaat uiteindelijk om het realtime bundelen en koppelen van informatie over inkomsten en uitgaven (verplichtingen). laat de techniek maar aan de techneuten over.

Geef een reactie