Aanpak scheefwonen faalt

Uit het zaterdag gepubliceerde rapport Passend wonen van Aedes en de Woonbond blijkt dat 418 duizend huishoudens eigenlijk te veel verdienen om in een gesubsidieerde huurwoning te wonen. Daarnaast wonen nog eens 332 duizend huurders gezien hun inkomen eigenlijk te duur. Ze krijgen daardoor meer huurtoeslag dan nodig is.

Minister Blok gaf corporaties de afgelopen jaren de ruimte om de huren voor de hogere inkomens extra te verhogen. Dat moest een prikkel geven om door te stromen. Maar deze aanpak werkt niet, zegt bijna driekwart van de 57 woningcorporaties in een onderzoek van de NOS. Een belangrijk probleem is volgens de corporaties, dat de huren binnen hun sector nooit hoger mogen worden dan €710. Voor die prijs is een koopappartement of een huurwoning in de vrije sector, vooral in de Randstad, onhaalbaar. De prijzen daarvan beginnen bij €900. Dat is een te grote stap voor veel scheefwoners.

Scheefwonen

Ondertussen repareert een aantal gemeenten voor minima waarvoor de huurtoeslag ontoereikend is, het inkomen met een woonlastenfonds of woonkostentoeslag. Maar dat is duur, het is geen duurzame oplossing en je doorkruist het inkomensbeleid van het rijk. De oplossing zal toch vooral gezocht moeten worden in verruiming van het (betaalbare) woningaanbod.

 

Een gedachte over “Aanpak scheefwonen faalt

  1. In mijn omgeving wordt al jarenlang bij elke nieuwe bewoner de huurprijs flink verhoogd tot vlak onder de huurtoeslag grens. Alleen daardoor wonen er al veel te veel mensen in huizen met een te hoge huur. Verder is wonen niet alleen een economisch gegeven. Mensen willen niet verhuizen uit een wijk/woning waar het goed toeven is en waar hun netwerk zit. Dit deel blijft volledig buiten beschouwing. En ik vraag me af in hoeverre de huur van een sociale woning weer omlaag gaat en aangepast gaat worden als de ‘scheefwoner’ na jarenlange extra huurverhogingen toch vertrekt.

Geef een reactie