Tegenprestatie bijzondere bijstand

Dordrecht gaat zijn minimabeleid drastisch veranderen. Mensen met een bijstandsuitkering die geen tegenprestatie leveren in de vorm van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, hebben binnenkort geen recht meer op bijzondere bijstand. De gemeente wil met het nieuwe beleid ook een einde maken aan de ‘wereld aan regelingen’ waarin mensen met bonnetjes moeten aantonen dat een uitgave noodzakelijk is en dat ze die uitgave zelf niet kunnen doen. ‘Door geld uit te keren leg je de verantwoordelijkheid weer bij de mensen zelf’, zegt de wethouder. Bron: Binnenlands Bestuur.
Op 3 november jl. en 17 november hadden/hebben we het in het platform armoedebeleid ook over de tegenprestatie in het armoedebeleid.

2 gedachtes over “Tegenprestatie bijzondere bijstand

  1. Ik vraag me af hoe ze dat juridisch willen afdichten. Het college kan bijzondere bijstand niet om deze reden afwijzen omdat artikel 35 WWB dwingend bepaalt dat iemand recht op bijzondere bijstand heeft als hij “uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten van het bestaan” heeft en daarvoor geen draagkracht in inkomen en vermogen heeft. De wet biedt geen ruimte voor andere beoordelingscriteria. Kortom, als iemand bepaalde kosten heeft én geen draagkracht moét het college op aanvraag bijzondere bijstand verstrekken. Of is alleen het leveren van de tegenprestatie een bijzondere omstandigheid waaruit de kosten voorkomen?
    Het college zal in ieder geval op iedere aanvraag het recht op bijzondere bijstand moeten beoordelen, en als dat recht bestaat via de afstemmingsverordening de bijstand zodanig afstemmen dat er niets wordt betaald, waarbij het niet leveren van een tegenprestatie kennelijk als ongenoegzaam besef van verantwoordelijkheid wordt gezien. Ik ben heel benieuwd naar de jurisprudentie die dit op gaat leveren.

Geef een reactie