‘Help jongeren bij hun geldzaken’

Als je wilt dat jongeren financieel gezond blijven, kom dan niet aan met (alleen) kennis, maar zet vooral in op het verbeteren van vaardigheden, houding en motivatie. “Sluit aan bij hun leefwereld” echode het vandaag als een soort mantra door de conferentiezaal. Ik heb het over de conferentie Geld Rolt waar vandaag het gelijknamige boek – gemaakt door onderzoekers van de Hogeschool Utrecht – werd aangeboden aan Tweede Kamerlid Hans Spekman (PvdA). Het boek moet leraren en andere professionals die met jongeren werken inspireren om aandacht te besteden aan ‘financiële bewustwording’.

Geld Rolt is gebaseerd op een onderzoeksproject dat al drie jaar loopt. De Hogeschool Utrecht heeft de afgelopen jaren samen met scholen en instellingen in de regio activiteiten ontwikkeld die moeten voorkomen dat jongeren in de schulden raken. Zo werd een financieel spreekuur opgezet, waarin ROC-leerlingen geldtips krijgen van studenten van de hbo-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Hogeschoolstudenten worden ook ingezet om op vmbo’s een workshop financiën te geven.

Gisteren verscheen in de Volkskrant het artikel ‘Een mbo’er denkt dat hij 3.000 euro gaat verdienen’.

Geef een reactie